PODCAST: Lesk a bída českých hospod
11. 06. 2020
Jak se od sametové revoluce proměnily české hospody? Kam mizí tradiční „čtyřky“? Jak hostince ovlivnil zákaz kouření? A jak probíhá sociologický výzkum vztahu Čechů k hospodám – chodí při něm výzkumník na pivo? V podcastu z cyklu Věda na doma odpovídá Jiří Vinopal ze Sociologického ústavu AV ČR.
Podcast natáčíme v rámci aktuálního projektu Věda na doma. Poslechnout si jej můžete na několika platformách na počítači i mobilním telefonu.
Poslechněte si i naše další podcasty: o suchu, digitálním smogu, krásách matematiky nebo archeologii v Dolních Věstonicích. Všechny jsou k poslechu i na platformě Anchor.
Připravili: Leona Matušková a Martin Ocknecht, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR
Foto: Jana Plavec, Akademie věd ČR
Přečtěte si také
- Zrak má z pohledu evoluce výborný poměr cena–výkon, říká Filip Děchtěrenko
- Sociologové zjišťovali, jakým překážkám čelí čeští podnikatelé a podnikatelky
- Unikátní sociologický výzkum odhaluje korupci z pohledu samotných aktérů
- Lidé se nejvíce bojí krádeží, podvodů a přepadení na ulici, ukazují výzkumy
- Konference SYRI: Jak zvýšit odolnost společnosti po covidu a v době konfliktů?
- Na koupi vlastního bytu potřebují Češi 15 ročních platů, nejvíce z celé EU
- Integrace ukrajinských uprchlíků má rezervy, zaznělo na konferenci v Senátu
- Covid, válka, klima. Jak posilovat odolnost, aby společnost neovládl strach?
- Památky, jídlo i zábava: vědci zkoumali, co v Praze nejvíc zajímá turisty
- Plýtvání jídlem: více než miliarda tun potravin se každý rok vyhodí