Zahlavi

Jablíčka z ráje: Stanice šlechtění jabloně na rezistenci k chorobám

21. 06. 2024

„Do Českého ráje cesta příjemná je…“ zpívá se ve známém hitu Ivana Mládka. A nezbývá než souhlasit. Navíc není mnoho výzkumných pracovišť, kde vám nabídnou pohoštění přímo „ze zahrádky“. V tomto případě dokonce z vlastního jabloňového sadu. Nacházíme se totiž ve Střížovicích u Turnova ve Stanici šlechtění jabloně na rezistenci k chorobám, pracovišti Ústavu experimentální botaniky AV ČR.

Text: Markéta Wernerová, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR
Foto: Jana Plavec, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR

Licence Creative Commons Text a fotografie jsou uvolněny pod svobodnou licencí Creative Commons.

Stanice šlechtění jabloně na rezistenci k chorobám je pracovištěm Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Nachází se ve Střížovicích nedaleko Turnova.

Stanice šlechtění jabloně na rezistenci k chorobám je pracovištěm Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Nachází se ve Střížovicích nedaleko Turnova.

Zdejší odborníci se již bezmála 70 let věnují šlechtění odrůd jabloně rezistentních k chorobám, zejména strupovitosti, padlí jabloňovému a bakteriální spále růžovitých, nejvýznamnějším onemocněním jabloně.

Zdejší odborníci se již bezmála 70 let věnují šlechtění odrůd jabloně rezistentních k chorobám, zejména strupovitosti, padlí jabloňovému a bakteriální spále růžovitých, nejvýznamnějším onemocněním jabloně.

Výzkum zde ve Střížovicích se ubírá dvěma směry: sloupcovité stolní odrůdy, vhodné zejména do domácích zahrad, a univerzální opylovači/okrasné odrůdy s malými nejedlými plody, určené k opylovacím účelům.

Výzkum zde ve Střížovicích se ubírá dvěma směry: sloupcovité stolní odrůdy, vhodné zejména do domácích zahrad, a univerzální opylovači/okrasné odrůdy s malými nejedlými plody, určené k opylovacím účelům.

Moderní šlechtění se opírá o spoustu měřitelných parametrů z laboratoře. „Klíčové jsou vzhled, chuť, konzistence dužniny, její pevnost a cukernatost, ale i obsah alergenů nebo skladovatelnost,“ říká Jan Zima ml.

Moderní šlechtění se opírá o spoustu měřitelných parametrů z laboratoře. „Klíčové jsou vzhled, chuť, konzistence dužniny, její pevnost a cukernatost, ale i obsah alergenů nebo skladovatelnost,“ říká Jan Zima ml.

Moderní šlechtění se opírá o spoustu měřitelných parametrů z laboratoře.

Moderní šlechtění se opírá o spoustu měřitelných parametrů z laboratoře.

Moderní šlechtění se opírá o spoustu měřitelných parametrů z laboratoře.

Moderní šlechtění se opírá o spoustu měřitelných parametrů z laboratoře.

Moderní šlechtění se opírá o spoustu měřitelných parametrů z laboratoře.

Moderní šlechtění se opírá o spoustu měřitelných parametrů z laboratoře.

„Dnes již obchodním partnerům ÚEB nestačí jablko ochutnat. Konkurence je velká,“ říká Dimitrij Tyč.

„Dnes již obchodním partnerům ÚEB nestačí jablko ochutnat. Konkurence je velká,“ říká Dimitrij Tyč.

Pokud nová odrůda svými vlastnostmi co nejpřesněji odpovídá současným požadavkům a trendům, či má nějakou další přidanou hodnotu, má potenciál regionálního, případně i globálního uplatnění.

Pokud nová odrůda svými vlastnostmi co nejpřesněji odpovídá současným požadavkům a trendům, či má nějakou další přidanou hodnotu, má potenciál regionálního, případně i globálního uplatnění.

Spolupráce střížovických šlechtitelů se světovými obchodníky na trhu jablek přinesla kuriózní úspěch. Sláva odrůdy Opal® překročila nejen hranice naší země, ale dokonce i planety. Jablka vyšlechtěná ve Střížovicích zavítala v roce 2015 na mezinárodní vesmírnou stanici ISS.

Spolupráce střížovických šlechtitelů se světovými obchodníky na trhu jablek přinesla kuriózní úspěch. Sláva odrůdy Opal® překročila nejen hranice naší země, ale dokonce i planety. Jablka vyšlechtěná ve Střížovicích zavítala v roce 2015 na mezinárodní vesmírnou stanici ISS.

Skladovací prostory střížovické stanice

Skladovací prostory střížovické stanice

„Historie zdejší stanice sahá do roku 1955, kdy se klempíř a nadšený amatérský ovocnář Otto Louda rozhodl ve spolupráci s Biologickým ústavem ČSAV založit v rodných Střížovicích pokusnou stanici,“ vypráví Jan Zima při sklízení jablek.

„Historie zdejší stanice sahá do roku 1955, kdy se klempíř a nadšený amatérský ovocnář Otto Louda rozhodl ve spolupráci s Biologickým ústavem ČSAV založit v rodných Střížovicích pokusnou stanici,“ vypráví Jan Zima při sklízení jablek.

V sadu nechybí ani těžká technika…

V sadu nechybí ani těžká technika…

Odolnost k chorobám umožňuje výrazně snížit aplikaci chemických postřiků v sadech, a tím snížit náklady, pěstovat zdravé ovoce a šetřit životní prostředí.

Odolnost k chorobám umožňuje výrazně snížit aplikaci chemických postřiků v sadech, a tím snížit náklady, pěstovat zdravé ovoce a šetřit životní prostředí.

Střížovické odrůdy se těší velkému zájmu pěstitelů z několika kontinentů.

Střížovické odrůdy se těší velkému zájmu pěstitelů z několika kontinentů.

Přečtěte si také