
PODCAST: S Vojtěchem Ripkou a Martinem Štefkem o badatelské výuce dějepisu
01. 11. 2024
Jak se dnes učí dějepis? A co může do hodin přinést tzv. badatelská metoda, ve které hraje hlavní roli žák? V Podcastu Akademie věd ČR o tom mluví historici Vojtěch Ripka a Martin Štefek z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. Dozvíte se, co nabízí webová aplikace HistoryLab.cz, která staví na badatelské metodě, jak se dá podpořit aktivita žáků při práci s prameny a jak probíhá spolupráce vědců s učiteli.
„Velice často spěcháme s nějakým závěrečným zhodnocením, jak se něco odehrálo, kdo je hrdina, a kdo naopak padouch. Tady děti vedeme k tomu, aby si po velice malých jednotlivých dosažitelných krocích nejprve osahaly střípky, pak je analyzovaly, dávaly dohromady proti sobě a teprve na konci došly k nějakému syntetickému názoru,“ říká v podcastu Vojtěch Ripka.
Moderace: Jitka Kostelníková // Edit a mastering: Anna Rice Kolářová // Epizoda vznikla s podporou Strategie AV2
Seznam všech dosavadních epizod najdete na naší stránce věnované podcastu.
Text: Jitka Kostelníková, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR
Foto: Jana Plavec, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR
Přečtěte si také
- PODCAST: Život dětí a ženská práce. Jaká zákoutí ukrývá český středověk?
- PODCAST: O pacientských právech s Tomášem Doležalem z Ústavu státu a práva AV ČR
- PODCAST: Zpívající myšáci a liběchovská prasátka. Jak se dělá věda mezi zvířaty?
- PODCAST: O Vánocích ve vzpomínkách pamětníků s Vojtěchem Kesslerem a Liborem Denkem
- PODCAST: O bramborových a hadích diagramech v algebře s Michalem Hrbkem
- PODCAST: O unikátních jabloních a úspěšném českém šlechtění s Dimitrijem Tyčem
- AUDIOČLÁNEK: Země nikoho. Nahlédněte do neznámé kapitoly dějin holokaustu
- PODCAST LIVE: O ekonomických experimentech s Julií Chytilovou a Michalem Bauerem
- PODCAST: Lidské tělo je vynikající inkubátor pro mikroby, říká Miloslav Kverka
- PODCAST: S Hanou Lísalovou o biosenzorech, které odhalují patogeny v MHD i potravinách