Zahlavi

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyhlašuje výzvu na doplnění expertů ve vědeckých komisích

20. 05. 2016

Výzva je adresována vědcům, kteří se hodlají ucházet o členství ve vědecké komisi pro potravinářské přídatné látky a zdroje živin přidávané do potravin (ANS) nebo vědecké komisi pro materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy, látky určené k aromatizaci a pomocné látky (CEF). Přihlášky se podávají on-line do 30. června 2016.

 

Požadovány jsou odborné znalosti konkrétně v těchto oblastech: toxikologie, testování toxicity na pokusných zvířatech a alternativní zkoušky toxicity, toxikokinetika a metabolismus, chemie, průzkumy pro posouzení expozice a spotřeby, potravinářská technologie, výživa a epidemiologie.

 

Více informací k výzvě naleznete zde: http://www.efsa.europa.eu/en/careers/experts

Chemické vědy

Vědecká pracoviště

Chemický výzkum navazuje na tradici vytvořenou významnými českými chemiky jako Rudolfem Brdičkou, Jaroslavem Heyrovským, Františkem Šormem či Ottou Wichterlem. V teoretické i experimentální fyzikální chemii je výzkum orientován na vybrané úseky chemické fyziky, elektrochemie a katalýzy. Anorganický výzkum je zaměřen na přípravu a charakterizaci nových sloučenin a materiálů. Výzkum v oblasti organické chemie a biochemie se soustřeďuje zejména na medicínu a biologii s cílem vytvořit nová potenciální léčiva a dále do ekologie. V oblasti makromolekulární chemie jde o přípravu a charakterizaci nových polymerů a polymerních materiálů, které lze využít v technice, v biomedicíně a ve výrobních, zejména separačních, technologiích. Analytická chemie rozvíjí separační analytické techniky, zejména kapilární mikrometod, a dále se zaměřuje na metody spektrální. Chemicko-inženýrský výzkum je orientován na vícefázové systémy, homo- a heterogenní katalýzu, termodynamiku a moderní separační metody. Sekce zahrnuje 6 ústavů s přibližně 1270 zaměstnanci, z nichž je asi 540 vědeckých pracovníků s vysokoškolským vzděláním.

Všechny výzkumné sekce